wie zijn wij /ons verhaal

Vzw Ministerie van Fantasiebevordering

Oprichters:

Bert Plagman, Bianca van der Heijden, Gert Brams en Gerard van der Heijden.

 

Onze drijfveren en belangrijke pijlers zijn:

Het prikkelen en stimuleren van de verbeelding.

Het bevorderen van maatschappelijke verbindingen.

Het aangaan van sociaal-cultureel engagement.

Onze belangrijkste middelen daarvoor zijn: samenwerken met en samenbrengen van zoveel en divers mogelijk talent.

 

Het ontstaan:

Vzw Ministerie van Fantasiebevordering is in 2013 opgericht door cultuurmakers, die op zoek waren naar een huis om hun plannen, ideeën, dromen en projecten in onder te brengen.

Deze gelijkgestemden bundelen vandaag hun krachten, om elkaars vaardigheden, visies en netwerken te kunnen gebruiken.

 

Activiteiten en projecten 2020

Creatief Atelier

In samenwerking met Vzw lokaal cultuurbeleid district Antwerpen-Nova worden  sinds 2013 wekelijks open ateliers 18+ gegeven. Mobilant vzw, recht-op vzw en Open school Antwerpen nemen regelmatig deel. Er is naast schilderen, tekenen en beeldend vormgeven ook ruimte voor taalontwikkeling.

Kaatjes Kinderkapsalon

Kaatjes Kinderkapsalon is sinds 2013 onze topanimatie waar we heel trots op zijn! Met bloemen, pluimen, speelgoed, kleurtjes… etc, maken we zotte kapsels op festivals, braderijen, en vele grote evenementen. Op elk feestterrein brengen we kleur, fleur en vrolijkheid  door de aanwezigheid van de vele kleurrijke kapsels. Onze kapsters dragen een opvallend kostuum en spreken ook de zintuigen van de kinderen aan:  Zo  “wekken”  ze het haar met rinkelende belletjes, geven een ontspannende haarmassage,… en nog veel meer. Wij werken enkel met professionele en goed uitwasbare producten.

Workshops

Door de ruime ervaring en zin voor experiment en onderzoek, zijn er in de loop van de jaren vele workshops voor uiteenlopende doelgroepen ontstaan met diverse thema’s en materialen.

Momenteel ontwikkelen we voor theatergezelschap Laika een workshop voor festival Blok-Bloc over het thema herdenking Olympische spelen in Antwerpen in 1920.

Voor de buitenspeeldag in Wilrijk bedenken en maken kinderen een zelfbedacht voertuig.  Hoe zouden zij het liefst naar school gaan? Vervolgens plaatsen we dit op een grote getekende kaart van Wilrijk om toekomstige plannen alvast vorm te geven!

Mama Ranja Muziek 2+

Nieuw! Mama Ranja 2+ speelt vanaf april 2020 haar feestelijke kleutermuziekshow! Met cello, gitaar, mandoline, ukelele, bas, drums en zang brengen deze superhelden bekende meezingbare life muziek waar je wel op moet dansen! Geschikt voor Scholen, festivals en CC’s. Premiere op 3 april 2020.

Theatervoorstelling Pinkie en Binkie 2+

Nieuw! Deze poppenvoorstelling speelt zich af in de tuin. Pinkie heet de wijze kater en Binkie is het wilde hondje. Binkie heeft haar bal in de andere tuin gegooid en krijgt deze weer op spectaculaire wijze terug. Idee, spel en regie Bert Plagman (poppenspeler Tommie van Sesamstraat). Tegenspelers: Kurt de Ruijter of Bianca van der Heijden.

De Geräuschemachers

Nieuw! in samenwerking met theater Froe Froe

(7+ / familie / schoolvoorstellingen vanaf 3e tot 6e leerjaar)
Gans het seizoen, afhankelijk van de beschikbaarheid van de ploeg.

We maken een film. Zonder camera of televisie. We maken een eigen film, in ons eigen hoofd. Jij speelt zelf de hoofdrol en bent zelf de regisseur. Het enige wat je moet doen is je ogen sluiten en fantaseren, wij doen de rest. Plagman en De Win transponeren de grote werken uit de wereldliteratuur naar kinderoren. Met veel humor en drama produceren ze ter plekke een soundscape die je inbeelding overtreft. Sluit je ogen en laat je dragen door je fantasie.De voorstelling stond met veel succes op onze festivals Fortbom en Bruist. Een kleine voorstelling, die vraagt om een gezellige plek waar een 20 tal ouders met kinderen snoezelend genieten van deze twee vertellende geluidskunstenaars.Van en door de poppenspelers zonder poppen: Bert Plagman & Dries De Win

Schoolprojecten

In samenwerking met CC Roeselare en omliggende scholen is afgelopen jaar voor het thema ‘Sprookjes’ aan een heus paddestoelenbos gewerkt. Met ingezamelde plastic flessen werden grote lichtgevende paddestoelen gemaakt door de kinderen en rondom het CC geplant. Al vanaf 2013 werken we elk jaar een scholenproject uit.

Pagadores Swingorkest

Geboren uit een seniorenproject en inmiddels uitgegroeid tot een heus orkest: Het Pagadores Swingorkest. De Pagadders zijn regelmatig te vinden op diverse Antwerpse muziekpodia. Afgelopen jaar speelden we tijdens De Zomer van Antwerpen op het De Konincksplein voor een afgeladen plein, binnenkort in een nieuw te openen buurthuis. Het Pagadores Swingorkest werd opgericht in 2013 en laat hele pleinen meezingen!

Samenwerkingen  vanaf 2013 tot nu:

Vzw lokaal cultuurbeleid district Antwerpen-Nova, theater Froe froe, Laika, Festival Gladiolen, Festival Fort Bom, Festival Spruit, CC Berchem, Atlas Antwerpen, C.O Costa, Braderij Gitschotellei, Poppentheater Alles loopt op rolletjes, Aga-Muzi, Fameus, C.O Het Stadsmagazijn, De Stek, Recht-op vzw, Het Paleis, Filet Divers vzw, CC Link, Betonne Jeugd vzw, Centrum Kauwenberg, Fable factory, Netwerk tegen armoede, Ntr omroep, Sesamstraat, Nirwana Tuinfeest, Vlieg in ’t park, Eelt theatercollectief , De NWE Vorst,…en vele andere!

Het eerste project 2013

Vanuit het idee om de culturele kaalslag op de linkeroever te verbeteren, trokken we de stoute schoenen aan. In samenwerking met C.C.Link brachten we workshops op alle scholen op Linkeroever om zo de kinderen ook naar kindervoorstellingen in Theater aan de Stroom te leiden.

En dit met veel succes!

2014: Creatief atelier voor kinderen en volwassenen, workshops, Kaatjes Kinderkapsalon, Pagadores Swingorkest,  theatervoorstelling Dirk en Betsie, Efteling, Sesamstraat

2015: Casa Nova, Creatief atelier voor volwassenen, workshops, Kaatjes Kinderkapsalon, Pagadores Swingorkest, theatervoorstelling Dirk en Betsie, poppenspel voor de Sprookjesboom, Efteling, Sesamstraat Tommie)

2016: Inspreken van karakter Sprookjesboom de film, Casa Nova, Creatief atelier, workshops op diverse lokaties, Kaatjes Kinderkapsalon, Pagadores Swingorkest,  theatervoorstelling Dirk en Betsie, tentoonstelling vzw Staan, poppenspel voor Kaatje van Ketnet, Sesamstraat (Tommie), Rockfrogs.

2017: Inspreken van de serie De Rockfrogs, Casa Nova, Creatief atelier voor volwassenen, workshops, Kaatjes Kinderkapsalon, Pagadores Swingorkest, theatervoorstelling de verhalenverteller, Sesamstraat (Tommie), regie mannetje Tique, Kaatje van Ketnet, Sesamstraat, Fort Bom

2018: Inspreken van de serie De Rockfrogs, Casa Nova, Creatief atelier voor volwassenen, workshops, Kaatjes Kinderkapsalon, Pagadores Swingorkest, theatervoorstelling de verhalenverteller, Sesamstraat (Tommie), Project Kostuum Local, Fort Bom, Nirwana Tuinfeest,

2019: T-Project, Truffelhotel poppenserie, Creatief atelier voor volwassenen, workshops, Kaatjes Kinderkapsalon, Pagadores Swingorkest, theatervoorstelling ontwikkelen Pinkie en Binkie, Sesamstraat (Tommie), Mama Ranja muziek voor kleuters in ontwikkeling. Voorstelling in samenwerking met Froe Froe: De Geräuschemachers, Spel Dries Dewin en Bert Plagman, Nirwana Tuinfeest, Fort Bom, Kerstmarkt Mortsel, CC De Spil